felnott_k

Felnőtt úszásoktatás

A felnőtt úszótanfolyam esetén az úszásoktatás célja a úszni nem tudó, vagy csak minimális úszástudással rendelkező felnőttek számára az úszás alapjainak elsajátítása. Gyakori, hogy a felnőtt úszástanfolyamokra olyanok jelentkeznek, akik gyerekkorukban már részt vettek valamilyen úszótanfolyamon, azonban nem sikerült ott biztos úszástudásra szert tenniük. Egyénre szabott úszásoktató módszeremnek és az egy főre jutó nagyobb odafigyelésnek köszönhetően ők is könnyedén elsajátíthatják az úszás technikáját a légzőgyakorlatoktól kezdve a sikláson át egész a négy úszásnem alapjaiig. A tanuszoda 1,1 méteres mélysége már elég mély az úszáshoz, azonban biztonságérzetet is ad azok számára akik teljesen kezdőnek számítanak az úszás terén vagy akiket netán valamilyen víztől való félelem akadályozott meg eddig az úszás megtanulásában. E félelmek leküzdését szolgálják még az úszás elsajátításához használatos segédeszközök is, mint pl. a habszivacs deszka, polifoam cső, polifoam lap, habszivacs térdbója. A felnőttek (azaz a serdülőkortól, általános iskola felső tagozatától a nyugdíjaskorig terjedő korosztály) úszásoktatása során 80% tanulás párosul 20% gyakorlással.

Gyerek úszásoktatás

Gyerek úszásoktatás

A gyerekek úszásoktatása során figyelemmel kell lenni a különböző korosztályok koordinációs képességére és terhelhetőségére. Ennek megfelelően a gyermek úszótanfolyamok esetén az ideális felosztást az óvodások, kisiskolások és iskolások úszásoktatása esetén az 5-7 év közötti a 8-11 év közötti és a 12-15 év közötti korcsoportok szerinti csoportok jelentik. A gyermekek kísérői a tanmedence partjáról nézhetik gyermekeik fejlődését: papucsban vagy mezítláb nyugodtan helyet foglalhatnak a tanuszodában, és nem kell az uszoda előterében megvárniuk az úszóórák végét, továbbá a szülők a gyermekek számára fenntartott külön öltözőben segíthetik a gyermekek öltözését. A felnőttek úszásoktatásával ellentétben gyerekúszás esetén az idő 80%-ában folytatott tanulást 20% játék követ.

Úszásoktatás időseknek

Úszásoktatás időseknek

Felnőtt úszótanfolyamaink az idősebbek számára is lehetőséget adnak az úszástudás fejlesztésére. Köztudomású ugyanis, hogy a rendszeres sportolás segíti az öregedés folyamatainak lelassítását, és az egészség megőrzését. Az időskori sportolás esetén azonban figyelembe kell venni az ízületek teherbíró képességét is, ezért a nyugdíjasok számára különösen javallott az úszás, mint rendszeres testmozgás. Ahhoz, hogy az úszás jótékony hatása minél inkább érvényesüljön, érdemes több úszásnem segítségével átmozgatni testünket, illetve elsajátítani a különböző úszásnemek helyes technikáját. Idősek számára az úszótanfolyamok alatt tehát különböző mozgásszervi panaszok, mint pl. az ízületi bántalmak és a gerincmeszesedés megelőzése érdekében végzett úszógyakorlatokat helyezem előtérbe. Az idősek (nyugdíjasok) úszóóráit a felnőttekhez hasonlóan 80% tanulással és 20% gyakorlással töltött idő jellemzi.

Egyéni úszásoktatás

Egyéni úszásoktatás

Bár a kiscsoportos felnőtt és gyermek úszótanfolyamok lehetővé teszik, hogy mindenkivel szükség és igény szerint foglalkozzak az úszásórákon, igény esetén természetesen lehetőség van egyéni úszásoktatásra is.